Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entre la plana i el Montsec: d'Os de Balaguer a Camarasa

  • Distància: 61 km
  • Durada: 1 dia

Aquesta ruta està configurada, per un costat, per la majestuositat de la serralada del Montsec, travessada pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana amb impressionants i escarpats talls, com la gorja de Terradets i el congost de Mont-rebei, i, per l’altre, per les aigües tranquil·les de dos grans embassaments, el de Camarasa i el de Sant Llorenç de Montgai, amb paratges rics en fauna i vegetació i terra de perfil dur, rivetat per abruptes turons.

Haver estat l'avantguarda de la Catalunya vella i una part important del comtat d’Urgell va deixar empremta en pobles, esglésies, monestirs i castells de summa importància artística. La seva riquesa paleontològica, amb restes d’empremtes, fòssils i pintures prehistòriques, és notable.

Paradís per a la pràctica d'esports d’aventura, activitats com el vol lliure a la vall d’Àger, els esports aquàtics als embassaments, l’escalada a les parets de Terradets, la pràctica de l’espeleologia, el senderisme, la pesca..., complementen aquesta variada oferta. La seva rica gastronomia, amb productes de la terra com l’oli, la mel, els tarrons, les ametlles, les aus, la carn, juntament amb festes com l’aplec dels Campaners d’Os o el Pessebre Vivent de Camarasa, complementen favorablement l'oferta al visitant.

La ruta s’inicia a Os de Balaguer (per arribar-hi des de Balaguer s’ha d'agafar la C-12 en direcció a Àger i desviar-se a l’esquerra per la L-910), antic poble on destaquen les ruïnes del castell d’Os i l’església barroca de Sant Miquel, on es celebra una popular reunió de campaners.

No gaire lluny es troba la cova dels Vilars, on es contemplen pintures rupestres (edat de bronze).

Seguim per la C-12 fins a Bellpuig de les Avellanes, on es conserva un important monestir fundat el segle XII amb una església gòtica i un bell claustre romànic de finals del segle XII. S'hi conserven restes mortals dels comtes d’Urgell amb senzills sepulcres. El seu entorn està molt ben conservat.

La següent parada serà les Avellanes, municipi que reuneix els pobles de les Avellanes, Vilanova de la Sal, Santa Linya i Tartareu. Dins el terme es poden trobar interessants esglésies i ermites romàniques, que contrasten amb la tranquil·litat del paisatge.

A continuació, ens dirigirem per la mateixa carretera a Àger, poble on els tortuosos carrers, amb cases típiques de la zona, ens condueixen a la part alta on es troben les ruïnes consolidades de la col·legiata de Sant Pere i les restes del castell. A l’església de Sant Vicenç se conserva un sarcòfag de marbre d’origen romà. A més, la vall d’Àger és un lloc ideal per a la pràctica del vol lliure, ja que s'hi celebren els campionats mundials. Ofereix, així mateix, al visitant nombroses possibilitats de realitzar excursions a paratges encara per descobrir, com el majestuós congost de Mont-rebei, el millor conservat de tot el país.

Se segueix per la C-12 fins a desembocar a la C-13 i es continua per la dreta fins a l’embassament de Camarasa, un lloc ideal per a la pràctica d'activitats aquàtiques, que s’expandeix des de la gorja de Terradets fins a la confluència dels rius Noguera Pallaresa i Segre. Entre les corbes de la carretera i el paisatge del pantà podem contemplar, de camí a Camarasa, la Baronia de Sant Oïsme i Fontllonga.

Per últim, arribem a Camarasa, nucli urbà medieval, amb estrets carrers i drets, amb antics portals d’accés, que conserven les ruïnes de l’església romànica de Sant Miquel. Compta amb un acollidor parc a la vora del riu. Es recomana la visita al pessebre vivent durant les festes de nadal. Dins el terme es troba l’embassament de Sant Llorenç de Montgai, amb una rica fauna d’aus aquàtiques (per accedir-hi s’ha de sortir de Camarasa per la C-13 i girar a la dreta per la LV-9047)

PUNTS D'INTERÈS

  • Os de Balaguer: ruïnes del castell d’Os, església barroca de Sant Miquel, coves dels Vilars i monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
  • Camarasa: embassament de Camarasa, Baronia de Sant Oïsme i Fontllonga, Camarasa, nucli urbà, església de Sant Miquel i embassament de Sant Llorenç de Montgai.
  • Les Avellanes i Santa Linya: poble de les Avellanes.
  • Àger: la col·legiata de Sant Pere, restes del castell d’Àger, església de Sant Vicenç, la vall d’Àger i el congost de Mont-rebei.