Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entre la plana i el Montsec: d'Os de Balaguer a Àger

  • Distància: 30 km
  • Durada: 1 dia

Amb una superfície de 1.757 km2, la Noguera és, amb diferència, la comarca més extensa de Catalunya. Gran part del seu territori és ocupat per una plana d’origen sedimentari. Al nord, no obstant això, hi ha una extensa franja muntanyosa que neix al peu dels vertiginosos escarpaments del Montsec. Els rius, i en particular la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa (noguera significa riu), s’han obert pas a través d'estrets congostos amb altíssimes parets que, a Mont-rebei i Terradets, arriben a 550 m d'altitud.

A través dels nombrosos camins que comuniquen el pla amb la serra es troben pobles, castells i esglésies amb molta història. La ruta discorre pels termes d’Os de Balaguer, les Avellanes, Santa Linya i Àger.

L'itinerari comença a Os de Balaguer, on s’arriba des de Balaguer, agafant a la dreta un desviament d’un quilòmetre (L-910) que surt de la carretera C-12 en direcció a les Avellanes. A Os es pot visitar el poble, el castell d’Os i l’església barroca de Sant Miquel. Aquesta localitat, penjada sobre la barranquera del riu de Farfanya, forma un conjunt molt pintoresc.

Seguint per la carretera de Balaguer a Àger (la C-12) l'itinerari es dirigeix al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. En aquest lloc, tranquil i serè, es respira una pau absoluta. Hi destaquen el claustre romànic i les columnes d’estil barroc. Més amunt, es troba el poble de les Avellanes. A continuació, la ruta puja per la mateixa carretera cap a Àger.

A l'arribar al port d’Àger, la panoràmica és preciosa: als nostres peus, cap al nord, es pot contemplar l’extensa i meravellosa vall d’Àger i, al lluny, el massís del Montsec. Ens disposarem a baixar al poble.

Àger és una població d’origen molt antic, amb una forta personalitat i estil, on podrem gaudir passejant pels carrers. Val la pena visitar l’antiga col·legiata de Sant Pere que, malgrat les mutilacions que ha sofert, guarda intacta la bellesa de l’estil romànic. També es poden visitar els vestigis del castell d’Àger.

Aquest punt posa fi a l’excursió.

PUNTS D'INTERÈS

  • Os de Balaguer: el castell d’Os, l'església de Sant Miquel i el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
  • Les Avellanes i Santa Linya: el port d’Àger.
  • Àger: la Serra del Montsec, la col·legiata de Sant Pere i les ruïnes del castell medieval.