Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rutes

 • Distància: 30 km
 • Durada: 1 dia

Amb una superfície de 1.757 km2, la Noguera és, amb diferència, la comarca més extensa de Catalunya. Gran part del seu territori és ocupat per una plana d’origen sedimentari. Al nord, no obstant això, hi ha una extensa franja muntanyosa que neix al peu dels vertiginosos escarpaments del Montsec. Els rius, i en particular la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa (noguera significa riu), s’han obert pas a través d'estrets congostos amb altíssimes parets que, a Mont-rebei i Terradets, arriben a 550 m d'altitud.

A través dels nombrosos camins que comuniquen el pla amb la serra es troben pobles, castells i esglésies amb molta història. La ruta discorre pels termes d’Os de Balaguer, les Avellanes, Santa Linya i Àger.

L'itinerari comença a Os de Balaguer, on s’arriba des de Balaguer, agafant a la dreta un desviament d’un quilòmetre (L-910) que surt de la carretera C-12 en direcció a les Avellanes. A Os es pot visitar el poble, el castell d’Os i l’església barroca de Sant Miquel. Aquesta localitat, penjada sobre la barranquera del riu de Farfanya, forma un conjunt molt pintoresc.

Seguint per la carretera de Balaguer a Àger (la C-12) l'itinerari es dirigeix al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. En aquest lloc, tranquil i serè, es respira una pau absoluta. Hi destaquen el claustre romànic i les columnes d’estil barroc. Més amunt, es troba el poble de les Avellanes. A continuació, la ruta puja per la mateixa carretera cap a Àger.

A l'arribar al port d’Àger, la panoràmica és preciosa: als nostres peus, cap al nord, es pot contemplar l’extensa i meravellosa vall d’Àger i, al lluny, el massís del Montsec. Ens disposarem a baixar al poble.

Àger és una població d’origen molt antic, amb una forta personalitat i estil, on podrem gaudir passejant pels carrers. Val la pena visitar l’antiga col·legiata de Sant Pere que, malgrat les mutilacions que ha sofert, guarda intacta la bellesa de l’estil romànic. També es poden visitar els vestigis del castell d’Àger.

Aquest punt posa fi a l’excursió.

PUNTS D'INTERÈS

 • Os de Balaguer: el castell d’Os, l'església de Sant Miquel i el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
 • Les Avellanes i Santa Linya: el port d’Àger.
 • Àger: la Serra del Montsec, la col·legiata de Sant Pere i les ruïnes del castell medieval.
 • Distància: 61 km
 • Durada: 1 dia

Aquesta ruta està configurada, per un costat, per la majestuositat de la serralada del Montsec, travessada pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana amb impressionants i escarpats talls, com la gorja de Terradets i el congost de Mont-rebei, i, per l’altre, per les aigües tranquil·les de dos grans embassaments, el de Camarasa i el de Sant Llorenç de Montgai, amb paratges rics en fauna i vegetació i terra de perfil dur, rivetat per abruptes turons.

Haver estat l'avantguarda de la Catalunya vella i una part important del comtat d’Urgell va deixar empremta en pobles, esglésies, monestirs i castells de summa importància artística. La seva riquesa paleontològica, amb restes d’empremtes, fòssils i pintures prehistòriques, és notable.

Paradís per a la pràctica d'esports d’aventura, activitats com el vol lliure a la vall d’Àger, els esports aquàtics als embassaments, l’escalada a les parets de Terradets, la pràctica de l’espeleologia, el senderisme, la pesca..., complementen aquesta variada oferta. La seva rica gastronomia, amb productes de la terra com l’oli, la mel, els tarrons, les ametlles, les aus, la carn, juntament amb festes com l’aplec dels Campaners d’Os o el Pessebre Vivent de Camarasa, complementen favorablement l'oferta al visitant.

La ruta s’inicia a Os de Balaguer (per arribar-hi des de Balaguer s’ha d'agafar la C-12 en direcció a Àger i desviar-se a l’esquerra per la L-910), antic poble on destaquen les ruïnes del castell d’Os i l’església barroca de Sant Miquel, on es celebra una popular reunió de campaners.

No gaire lluny es troba la cova dels Vilars, on es contemplen pintures rupestres (edat de bronze).

Seguim per la C-12 fins a Bellpuig de les Avellanes, on es conserva un important monestir fundat el segle XII amb una església gòtica i un bell claustre romànic de finals del segle XII. S'hi conserven restes mortals dels comtes d’Urgell amb senzills sepulcres. El seu entorn està molt ben conservat.

La següent parada serà les Avellanes, municipi que reuneix els pobles de les Avellanes, Vilanova de la Sal, Santa Linya i Tartareu. Dins el terme es poden trobar interessants esglésies i ermites romàniques, que contrasten amb la tranquil·litat del paisatge.

A continuació, ens dirigirem per la mateixa carretera a Àger, poble on els tortuosos carrers, amb cases típiques de la zona, ens condueixen a la part alta on es troben les ruïnes consolidades de la col·legiata de Sant Pere i les restes del castell. A l’església de Sant Vicenç se conserva un sarcòfag de marbre d’origen romà. A més, la vall d’Àger és un lloc ideal per a la pràctica del vol lliure, ja que s'hi celebren els campionats mundials. Ofereix, així mateix, al visitant nombroses possibilitats de realitzar excursions a paratges encara per descobrir, com el majestuós congost de Mont-rebei, el millor conservat de tot el país.

Se segueix per la C-12 fins a desembocar a la C-13 i es continua per la dreta fins a l’embassament de Camarasa, un lloc ideal per a la pràctica d'activitats aquàtiques, que s’expandeix des de la gorja de Terradets fins a la confluència dels rius Noguera Pallaresa i Segre. Entre les corbes de la carretera i el paisatge del pantà podem contemplar, de camí a Camarasa, la Baronia de Sant Oïsme i Fontllonga.

Per últim, arribem a Camarasa, nucli urbà medieval, amb estrets carrers i drets, amb antics portals d’accés, que conserven les ruïnes de l’església romànica de Sant Miquel. Compta amb un acollidor parc a la vora del riu. Es recomana la visita al pessebre vivent durant les festes de nadal. Dins el terme es troba l’embassament de Sant Llorenç de Montgai, amb una rica fauna d’aus aquàtiques (per accedir-hi s’ha de sortir de Camarasa per la C-13 i girar a la dreta per la LV-9047)

PUNTS D'INTERÈS

 • Os de Balaguer: ruïnes del castell d’Os, església barroca de Sant Miquel, coves dels Vilars i monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
 • Camarasa: embassament de Camarasa, Baronia de Sant Oïsme i Fontllonga, Camarasa, nucli urbà, església de Sant Miquel i embassament de Sant Llorenç de Montgai.
 • Les Avellanes i Santa Linya: poble de les Avellanes.
 • Àger: la col·legiata de Sant Pere, restes del castell d’Àger, església de Sant Vicenç, la vall d’Àger i el congost de Mont-rebei.