Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Poblat medieval del Vilot d'Alberola

Descripció

El vilot fou conquerit als musulmans a finals del s.XI o principis del s.XII per Guerau Ponç Ii de Cabrera, passant a formar part del vescomtat d’Àger; segurament fou abandonat a la baixa edat mitjana.

Poble clos rere una muralla, amb una església i un possible castell, situat al cim d’un turó, en un contrafort de la serra de Sant Miquel. Resta damunt dels camps d’Alberola, davant del poble actual, a l’obaga.

Restes constructives del poble vell d’Alberola format per una desena d’habitatges, una església i el que podria ser un castell o casa forta, tot clos amb una muralla que envoltava tot el cimal del turó, de la qual se’n conserven alguns sectors.

La muralla era feta amb pedres arrenglerades i tenia un gruix de 130 cm i una profunditat d’uns 8 m. A l’extrem nord, s’aprecien les restes d’una torre planta circular, d’uns 5,2 m de diàmetre i uns 2,5 m d’alçada. A l’angle sud-oest del recinte del poble hi ha una altra torre de planta quadrangular, la qual la seva amplada arriba auns 4 m, i la seva alçada a 4,5 m.

Accés: Des d’Os de Balaguer s’ha d’agafar la carretera que porta fins a Alberola. Poc abans d’arribar-hi, de davant d’una bassa surt un camí que s’enfila cap al Sud, passa per entremig dels campis i, després, fent ziga-zagues arriba fins al collet que hi ha darrera el turó on s’alça el poble.

DE-LL14.JPG