Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Orgue de tubs del Monestir de les Avellanes

Descripció

El municipi d’Os de Balaguer disposa d’un orgue de tubs. Aquest orgue està situat al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, i juntament amb el de Ponts i Àger són els únics que queden a la comarca de la Noguera.

La comunitat marista del Monestir de les Avellanes recuperarà el juny del 2015 el so de l’orgue per a l’església del monestir.

L’església del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes va disposar d’orgue almenys des del segle XVIII. L’antic orgue fou instal·lat el 1747 per la comunitat de canonges premonstratesos. L’any 1845 arran de la desamortització de Mendizábal, els monjos foren expulsats i l’orgue fou subhastat i instal·lat posteriorment a l’església de Maldà (Urgell), on probablement fou destruït durant la guerra civil (1936-1939).

Després de 170 anys, l’església del Monestir de les Avellanes va recuperar el so de l’orgue, gràcies a la comunitat de Germans Maristes. L’orgue instal·lat no és nou, fou construït el 1967 i prové de la Comunitat Marista de Varennes-sur-Allier (França), que després de 140 anys de vida religiosa va tancar les seves portes. Abans de fer-ho però va decidit fer donació de l’instrument al Monestir de les Avellanes.

Es tracta d’un orgue de 845 tubs, d’estètica neobarroca. L’encàrrec del seu trasllat i muntatge va ser a càrrec de l’empresa catalana “Organum Bcn”. La comunitat del Monestir de les Avellanes, i l’Ajuntament d’Os de Balaguer s’han compromès a donar a conèixer aquest nou patrimoni musical, fomentant concerts. Per això des del 2015 participem al Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu, que s’organitza un cop a l’any.

Orgue Monestir Avellanes.jpg