Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Monestir cistercenc femení de Santa Maria de Vallverd

Descripció

El primer document referent a l’església de Sta. Maria data de 1092; durant els anys posteriors es fan moltes donacions al seu favor i compres fins que l’any 1452 és unit a les Franqueses, degut a la precarietat econòmica.

Només es conserva la capçalera de l’església, que era un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil apuntat, amb una capçalera a llevant formada per tres absis dels quals el central és semicircular. L’obertura de l’absis és resolta mitjançant un arc toral, de perfil apuntat, que arrenca de dues pilastres semicirculars coronades per capitells geomètrics. Es conserva una porta al mur de ponent del braç sud del transsepte que comunicava amb les dependències monacals, de les quals només es conserva l’arrencada d’un arc.

Restes materials: Arran de l’arc i a l’alçada del capitell de la banda nord, sota la línia d’impostes que ressegueix tot el mur, es conserva un carreu amb el cap d’un animal en relleu, d’orelles punxegudes, ulls incisos i morro pla.

Accés: Des de l’entrada al poble d’Os de Balaguer s’ha d’anar a la dreta en direcció a Alberola, a 8 km d’Os per carretera asfaltada. A Alberola anem a l’esquerra, ara per pista, en davallada, en direcció a Tragó de Noguera (senyalitzat). A 1 km desprès d’Alberola trobem una bifurcació: el camí de la dreta porta a Tragó pel Pas del Llop, gens recomanable a persones amb adversitat als precipicis; el camí de l’esquerra, que recomanem, és el camí de l’obaga, que en uns 4,5 km més troba el camí que des de Ivars de Noguera i Boix porta a Tragó. En arribar-hi anem a la dreta (senyalitzat) i en 1,8 km més ens desviarem a l’esquerra vers les restes del monestir que ja veiem proper. D’Alberola al monestir de Vallverd hi ha un total de 8 km de pista.

DE-LL12.jpg