Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Capitells de Morulls (Gerb)

Descripció

gerb13.jpg

Provenen de la vil·la romana de la partida dels Morulls, a Gerb. Decoren i suporten l’ara de l’altar de l’església nova de Sant Salvador de Gerb.

Quatre capitells de forma troncopiramidal invertida, presenten una solució que passa del cercle de la base del capitell (amb collarí lleugerament marcat en tres capitells) a la forma quadrada de la part superior de l’àbac, que disposa a tres daus per cara, un a cada angle i el tercer al centre. L’esquema bàsic de la decoració deriva de la tradició coríntia, i presenta dos registres superposats de fulles molt elementals, poc treballades, llises i que es cargolen lleugerament a l’extrem.

Són quatre fulles per registre, una a cada cara: les inferiors coincideixen amb el dau central, mentre que les superiors ho fan amb els angulars. Fan 20 cm de diàmetre inferior, 34X36 cm el quadrat superior i 30 cm d’alçada. Potser formaven part d’algun baldaquí que cobria un hipotètic baptisteri, similar al conegut de la basílica paleocristiana de Bobalar, a Seròs (Segrià).

Situació a l’església parroquial de Gerb.